Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τρώω στην πόλη #8: .ES


Τρίτη βράδυ η Θεσσαλονίκη τρώει έξω. Αυτή τη φορά ο δρόμος μας έβγαλε στην άκρη της Φράγκων στο .ES (πούντο ες). Ψηλοτάβανο με industrial design και ιδιαίτερες γεύσεις. Όπως το Vitelo Tonato που δοκιμάσαμε: λεπτές φέτες νουά με σάλτσα τόνου και κάπαρης. Πως συνδυάζεται ο τόνος με το μοσχάρι θα μου πείτε.. Κι όμως, το πάντρεμα τους μάγεψε τον ουρανίσκο μας.

Εκτός από αυτό επιλέξαμε κόντρα φιλέτο μοσχάρι στη σχάρα, πένες με μοσχάρι ραγού και μανιτάρια και σαλάτα τσίκορι με αβοκάντο και καρύδια. Το φιλέτο ήταν ψημένο όπως του αρμόζει -με το εσωτερικό του όσο πρέπει κόκκινο- και οι πένες al dente. Σπάνια να βρεις σωστά μαγειρεμένα αυτά τα δύο υλικά στην Ελλάδα.

Μοσχάρι


Το φιλέτο μοσχάρι είναι από τα πιο άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος. Με το σωστό ψήσιμο είναι τρυφερό γιατί  συγκρατεί τους χυμούς στο εσωτερικό του. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά απορροφήσιμο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, Β12.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις. 

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, καθώς επίσης και για την άμυνα του οργανισμού από τις λοιμώξεις, αλλά και για την επούλωση των τραυμάτων.

Το σελήνιο εμπλέκεται στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και στην επιδιόρθωση του DNA.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την δόμηση του DNA, την παραγωγή υγιούς αίματος και συμβάλει στην  καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Extra tip: Αν και δεν το συναντήσαμε στο χθεσινό μας πιάτο, το κόκκινο υγρό που στάζει από ένα μέτριο ψημένο φιλέτο δεν είναι αίμα, αλλά τα υγρά των μυϊκών κυττάρων του κρέατος. Το κόκκινο χρώμα το δίνει η μυογλοβίνη, η πρωτεΐνη που συγκρατεί οξυγόνο μέσα στον μυϊκό ιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου