Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες συνταγές απ’ όλο τον κόσμο


Ιταλία: Panettone

Η καταγωγή του είναι απ’ το Μιλάνο. Ο μύθος λέει ότι αυτό το γλυκό ψωμί δημιουργήθηκε από έναν ευγενή για να κερδίσει την αγάπη μας φτωχής φουρνάρισσας.  

Γερμανία:  Lebkuchen


Στη Νυρεμβέργη ψήνουν lebkuchen από το 1395. Η συνταγή για αυτά τοαεπίπεδα μπισκότα με τζίντζερ, περνάνε από γενιά σε γενιά από τότε.

Μεξικό : Ponche

Σύμφωνα με τους Μεξικανούς, αυτό το ζεστό παραδοσιακό πάντς αναπαριστά τις δυσκολίες που πέρασε ο Ιωσήφ και η Μαρία όταν έψαχναν κατάλυμα για να διαμείνουν. Έτσι σύμφωνα με το έθιμο τους, κερνάνε τους γείτονες ζεστό παντς στο κεφαλόσκαλο για να αναπαραστήσουν το θείο ταξίδι.

Σλοβενία :  Potica

Μετά από το Χριστουγεννιάτικο δείπνο που περιλαμβάνει χοιρινό και καπνιστά κρέατα, το γλυκό τους είναι η potica, μια ζύμη γεμισμένη με ένα γλυκό μίγμα ξηρών καρπών .

Αιθιοπία: Doro Wat

Τα Χριστούγεννα στην Αιθιοπία γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Το Doro wat  είναι ένα βραστό με πικάντικο κοτόπουλο που σερβίρεται κατά την διάρκεια των γιορτών.

Σουηδία: St. Lucia Buns

Η γιορτή της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου, είναι πολύ δημοφιλής στην Σουηδία. Τότε, η μεγαλύτερη κόρη ντύνεται στα άσπρα,  φοράει ένα στεφάνι από κεριά στο κεφάλι της  και πηγαίνει στους γονείς της ζεστό καφέ και ψωμάκια της Αγίας Λουκίας.

Αγγλία: Plum Pudding

Αυτή η παραδοσιακή πουτίγκα συνήθως φτιάχνεται την πρώτη Κυριακή της σαρακοστής. Παρά το όνομα της σπάνια θα βρείτε μέσα δαμάσκηνα (plums)  αλλά αν είστε τυχεροί μπορεί να ανακαλύψετε ένα μικρό νόμισμα.

Δανία: Risalamande

Στη Δανία μετά το εορταστικό δείπνο σερβίρουν αυτή τη πουτίγκα με ρύζι και παίζουν ένα παιχνίδι. Όποιος βρει το ολόκληρο αμύγδαλο μέσα στο γλυκό του, κερδίζει ένα δώρο.

Νορβηγία : Glogg

Είναι ένα παραδοσιακό ζεστό ρόφημα με κρασί , πολύ δημοφιλές στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία. Η παρασκευή του ξεκίνησε από τα παλιά χρόνια καθώς χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά και μέλι για να κάνουν το παλιό κρασί πόσιμο ξανά.

Ισπανία: Polvorones


Αυτά τα μπισκότα αν και πολύ ξερά, παραμένουν ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό για τους Ισπανούς. Λόγω των αποικιών τους , θα συναντήσετε αυτά τα μπισκότα τόσο στην Λατινική Αμερική τόσο και στις Φιλιππίνες.

Φιλιππίνες: Bibingka

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις Φιλιππίνες ξεκινάει στις 16 Δεκεμβρίου, όπου για 9 μέρες παρακολουθούν λειτουργίες μέχρι την αυγή. Μετά, ακολουθεί ένα ειδικό εορταστικό πρωινό που περιλαμβάνει πολλά γλυκά. Ένα από αυτά είναι το bibingka , ένα κέικ από ρυζάλευρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου