Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Ο καιρός άλλαξε και τα κρύο έκανε την εμφάνιση του δειλά δειλά. Πολλοί από εμάς ήδη το έχουμε καταλάβει αφού ίσως έχουμε περάσει κάποιο κρύωμα το τελευταίο διάστημα ή ακόμα χειρότερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα εκδήλωσης του. Για αυτό λοιπόν σας παθαθέτουμε διάφορες τροφές οι οποίες όπως έχουν προκύψει από διάφορες έρευνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέτοιες τροφές είναι οι εξής:

  • Πιπεριές: Kόκκινη, πράσινη ή πορτοκαλί πιπεριά; οι πιπεριές περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών A, C και B6 και αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως λυκοπένιο και λουτεΐνη, ενώ οι πράσινες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης K.
  • Κρεμμύδια: Περιέχουν την ουσία κερκετίνη η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το κρεμμύδι συγκαταλέγεται μάλιστα στις αντικαρκινικές ουσίες
  • Καρότα: Τα καρότα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτινοειδών, μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες περιλαμβάνουν και το βήτα-καροτένιο. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ παράλληλα -σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες- ενδέχεται να μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και κάποιων μορφών καρκίνου.
  • Ελαιόλαδο: Eίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και, κυρίως, σε βιταμίνη Ε. Όχι μόνο δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά θεωρείται προστατευτικό.
  • Χόρτα: Μας παρέχουν τα φλαβονοειδή, ουσίες προστατευτικές του καρδιαγγειακού συστήματος και με αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης,. αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, λουτεΐνης, καροτενοειδών πολυφαινολών, όλα απαραίτητα για καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Σαρδέλες: Περιέχει μεγάλη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, ευεργετικών για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού λιπαρών, που ωφελούν επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Μπρόκολο: Μας παρέχει σε αφθονία τις αντιοξειδωτικές λουτεΐνη και σουλφοραφάνη, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η τελευταία, μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, συμμετέχει στην πρόληψη της καρκινογένεσης.
  • Ξηροί καρποί: Με την πρώτη ένδειξη πονόλαιμου, μάλλον καταφεύγεις στα πορτοκάλια και άλλα φρούτα υψηλά σε βιταμίνη C. Όμως, τα πλούσια σε βιταμίνη Ε αμύγδαλα ενισχύουν και αυτά το ανοσοποιητικό σου. Φρόντισε, λοιπόν, να παίρνεις μια πολυβιταμίνη και να καταλώνεις αμύγδαλα και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως φιστίκια, φύτρο σταριού, ηλιόσπορους και ακτινίδια.
  • Πορτοκάλια: Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο. Επίσης, θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φολικού οξέος. Είναι τα φρούτα που προστατεύουν από τις ιώσεις. Επίσης έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
  • Μανιτάρι: Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις σαλάτα, πρόσθεσέ το. Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες, ενώσεις που ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού να σκοτώνει τους παθογενείς ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου