Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ας παρατηρήσουμε τη φύση μας και το σώμα μας.


  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει κάποια πράγματα. Γιατί έχουμε τα δόντια μας; Πολύ απλά για να μασάμε την τροφή. Η πέψη της τροφής ξεκινάει απ’ το στόμα.  Με τα δόντια την τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια όπου σε συνεργασία με το σάλιο, το οποίο περιέχει ένζυμα, ξεκινάει η διάσπαση των συστατικών της για να περάσει στο στομάχι οπού θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  Αν δεν μασήσουμε καλά τη τροφή, τη δουλεία της διάσπασης θα την κάνει αποκλειστικά το στομάχι με αποτέλεσμα την υπερδραστηριότητα του, αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, μειωμένη απορρόφηση συστατικών και συμπτύγματα δυσπεψίας ή καούρες.
Επίσης η διαδικασία της μάσησης αυξάνει το χρόνο του γεύματος με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ευκολότερα ο κεφαλικός κορεσμός -ο οποίος χρειάζεται 20 λεπτά για να επιτευχθεί-  με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με λιγότερη ποσότητα φαγητού.
  Ας μην ξεχνάμε ότι η γεύση και η απόλαυση της τροφής υπάρχει μόνο στην στοματική κοιλότητα, οπότε όσο περισσότερο κρατήσουμε το φαγητό στο στόμα μας, τόσο περισσότερη απόλαυση θα πάρουμε. Μασώντας καλά και τρώγοντας αργά καταναλώνουμε λιγότερο από το μισό φαγητό σε σχέση με πριν, παίρνουμε περισσότερη απόλαυση και χορταίνουμε περισσότερο.  
  Όταν λειτουργούμε πέρα από τη φύση μας τότε το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων υγείας αλλά και αύξηση του βάρους.   Δεν είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε γρήγορα (εκτός από τις περιπτώσεις κίνδυνου και επιβίωσης) αλλά και ούτε να τρεφόμαστε με υγρά και «σκόνες αδυνατίσματος», γιατί έτσι παρακάμπτεται η φυσιολογική διαδικασία. Έτσι λοιπόν είναι καλύτερο να παρατηρούμε τη φύση μας και αντί να ψάχνουμε οποιονδήποτε μαγικό τρόπο αδυνατίσματος όπως είναι τα χάπια, οι σκόνες και τα μαγικά παπούτσια, αρκεί να δώσουμε στο σώμα μας αυτό που φυσιολογικά χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου