Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Γλιτώστε από τον καύσωνα με δροσερές τροφές




Τώρα λοιπόν που η θερμοκρασία έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα και η πιθανότητα να βρεθούμε σε κάποια παραλία μέσα στην εβδομάδα είναι δύσκολη τότε η διατροφή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μην εκραγούμε..... από τη ζέστη.....
Με τέτοιες θερμοκρασίες οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να αλλάξουν για να μειωθούν οι επιπτώσεις της ζέστης στον οργανισμό μας. Θα πρέπει λοιπόν η βαριά κουζίνα που σε πολλούς έκανε παρέας το χειμώνα να αντικατασταθεί με πιο ελαφριά γεύματα. Θα έχετε παρατηρήσει εξάλλου οτι στους περισσότερους η επιθυμία για βαριά γεύματα έχει εξασθενήσει και αναζητάτε κυρίως μικρά και ελαφριά γεύματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Με τέτοια γεύματα δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό αλλά τον ενυδατώνουμε και λαμβάνοντας τα θρεπτικα συστατικά που χρειαζόμαστε δεν παραλύουμε από τη ζέστη. Για να καταφέρουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη και να μην της επιτρέψουμε να μας ρίξει χρειάζεται να προσαρμοσουμε τη διατροφή μας στα πρότυπα της εποχής.

Δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές, συμπεριλάβετε τες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και δείτε το καλοκαίρι και τη ζέστη με άλλη ματιά.........

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν αρκετό ασβέστιο, στοιχείο απαραίτητο για τις θερμορυθμιστικές ιδιότητες του σώματος. Η θερμορύθμιση, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα, είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία και το ασβέστιο που περιέχουν σχεδόν όλα τα πράσινα λαχανικά, είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα προκειμένου να σταλεί το σήμα έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

2. Προιόντα ολικής αλέσεως: Ίσως μοιάζει δύσκολο να το πιστέψετε, όμως, η ολική άλεση μας παρέχει πρόσθετη προστασία απέναντί στις καυτές, υγρές μέρες των καλοκαιρινών μηνών. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ηρεμιστικό της φύσης. Με την ικανότητα να χαλαρώνει τους μυς και τα νευρικά κύτταρα –συν του ότι αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο αίμα- το μαγνήσιο κάνει πολύ καλή δουλειά στο να βοηθάει το σώμα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία.

3. Τροφές και φρούτα πλούσια σε τανίνες:  Οι τανίνες είναι ουσίες που δίνουν σε κάποιες τροφές μια στυφή αίσθηση. Όταν καταναλώνουμε, λοιπόν, τροφές με τανίνες, όπως σταφύλι, μπανάνα, βερίκοκα, νεκταρίνια, φασόλια, ροδάκινα, κανέλα, ρίγανη κ.ά., οι ιστοί του σώματος συστέλλονται και αυξάνεται η απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό. Βάλτε τις τροφές αυτές καθημερινά στη διατροφή σας και όσον αφορά τα φασόλια, μην τα προτιμήσετε στην κλασσική μορφή της φασολάδας (που δεν μοιάζει και πολύ καλοκαιρινή), αλλά προσθέστε τα σε σαλάτες.

4. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Ως γνωστόν, το νερό είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για την ενυδάτωσή μας και εκτός από το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε στη φυσική του μορφή, υπάρχει και αυτό που βρίσκεται στις τροφές, το οποίο καταναλώνουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε. Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που ξεπερνούν το 90% στην περιεκτικότητά τους σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες κ.ά., τα οποία αν μάλιστα τα προτιμάμε και δροσερά, προσφέρουμε στον εαυτό μας το κατάλληλο δροσιστικό, ενυδατικό γεύμα.

5.Υγρά: Μερικά παγάκια μέσα σε ένα ποτήρι πράσινο τσάι, σε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού φρούτων ή σε ένα ποτήρι νερό, αποτελούν ένα δροσιστικό ρόφημα στη στιγμή, που μας αφήνει δροσερή αίσθηση, μας ξεδιψά και μας ενυδατώνει έσω κι έξω. Συν του ότι το πράσινο τσάι και οι χυμοί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να τονώνουμε τον οργανισμό μας.

6. Ψάρια και θαλασσινά: Δεν είναι μόνο πιο ελαφριά στην κατανάλωση από τα κρέατα, αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και μας παρέχουν απαραίτητη πρωτεΐνη προκειμένου να διατηρούμε την ενέργειά μας μέσα στην ημέρα. Αποφύγετέ τα μόνο στην τηγανητή έκδοσή τους και προτιμήστε τα στον ατμό ή στη σχάρα.

7.Δροσερές σούπες: Ξεχάστε τις βραστές σούπες που καταναλώνατε όλο το χειμώνα με σκοπό να ζεσταθείτε και αντιστρέψτε τους κανόνες με δροσερές σούπες με ντομάτα, σπαράγγια, φασολάκια, αγγούρι, καλαμπόκι και «δροσερά» βότανα όπως κόλιαντρο. Καταναλώστε τες δροσερές και φυλάξτε τες για τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια ή απογεύματα που δεν «κατεβαίνει» τίποτα από τη ζέστη.

8. Γαλακτοκομικά: Όπως τα πράσινα λαχανικά, έτσι και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, διευκολύνοντας τη ρύθμιση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καταπράυνση των αλλεργιών και των εξάψεων που μας «χτυπούν» κυρίως τις καλοκαιρινές ημέρες. Συν του ότι ένα παγωμένο γιαούρτι με κομματάκια φρέσκων δροσερών φρούτων, ααποτελεί μία πολύ δροσιστική λύση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου